Ga naar hoofdinhoud

E-mail marketing

Het is belangrijk om je klanten op het juiste moment met de juiste boodschap te bereiken via e-mailmarketing. Het onderscheiden van spam van waardevolle inhoud in een overvolle inbox is echter een uitdaging. Zorg voor relevante e-mailcampagnes, waaronder automatische opvolgingscampagnes, brandingcampagnes en converterende nieuwsbrieven.

E-mail marketing strategie

Zorg ervoor dat je waardevolle en relevante inhoud creëert voor je klanten, zoals nieuwsbrieven, aanbiedingen, kortingscodes of ‘how to’ e-mails met product- of dienstinstructies.

Een essentieel onderdeel van een goede e-mailmarketingstrategie is het segmenteren van je e-maillijst. Door gerichte e-mails naar specifieke klantgroepen te sturen, vergroot je de kans op conversie en versterk je de relatie met de klant.

Een effectieve e-mailmarketingstrategie omvat ook het analyseren van gegevens zoals open- en klikratio’s, om de prestaties te meten en de strategie te verbeteren. Door middel van data-analyse kun je ontdekken op welke dagen en tijdstippen je e-mails het meest worden geopend en geklikt, en wanneer klanten het vaakst overgaan tot aankoop.

Opties van emails

Het is essentieel om te begrijpen dat elk type e-mail een specifiek doel heeft, en het wordt aanbevolen om een strategie te ontwikkelen voor elk type e-mail om je doelen te bereiken. Er zijn verschillende soorten e-mails die je kunt gebruiken voor e-mailmarketingdoeleinden. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Nieuwsbrieven: Dit zijn regelmatige e-mails met nieuws, updates en informatie over je bedrijf, producten of diensten.
 2. Promotie-e-mails: Dit zijn e-mails met speciale aanbiedingen, kortingscodes of andere acties om de verkoop te stimuleren.
 3. Transactie-e-mails: Dit zijn e-mails met informatie over een specifieke transactie, zoals een orderbevestiging of factuur.
 4. Herinneringsmails: Dit zijn e-mails die worden verstuurd om klanten te herinneren aan een specifieke actie, zoals het bijvullen van een winkelwagentje of het verlengen van een abonnement.
 5. Bedankmails: Dit zijn e-mails die naar klanten worden gestuurd om hen te bedanken voor hun zaken of om hun loyaliteit te belonen.
 6. Reactivatie-e-mails: Dit zijn e-mails die naar inactieve klanten worden gestuurd om hen te reactiveren en hun aandacht voor je bedrijf terug te winnen.

E-mail marketing: waar moet op te letten?

Bij e-mailmarketing zijn er verschillende cruciale factoren waarmee rekening gehouden moet worden, waaronder:

 1. Doelstellingen: Stel duidelijke doelen voor je e-mailcampagne, zoals het verhogen van verkoop, het genereren van leads of het verbeteren van online zichtbaarheid.
 2. Abonnees: Verstuur alleen e-mails naar mensen die zich vrijwillig hebben aangemeld, om spamklachten en juridische problemen te voorkomen.
 3. Inhoud: Zorg ervoor dat de inhoud van je e-mails relevant is voor je klanten en aansluit bij hun interesses.
 4. Personalisatie: Pas je e-mails aan en maak ze persoonlijk voor elke ontvanger, bijvoorbeeld door hun naam te gebruiken. Dit kan leiden tot een hogere open- en klikratio.
 5. A/B-testen: Voer A/B-tests uit met verschillende versies van je e-mails en analyseer welke variant het beste presteert. Dit kan leiden tot hogere open- en klikratio’s en conversies.
 6. Segmentatie: Verdeel je e-maillijst in verschillende segmenten, zodat je gerichte e-mails kunt sturen aan specifieke groepen mensen op basis van bijvoorbeeld interesses, locaties of taal.
 7. Analyse: Analyseer de gegevens van je e-mails, zoals open ratio’s, klikratio’s, websitebezoeken en conversies. Hierdoor kun je inzicht krijgen in de effectiviteit van je e-mailcampagne.
 8. Wetgeving / AVG: Houd rekening met de Nederlandse en Europese wetgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), met betrekking tot de omgang met persoonsgegevens en privacy.

De voordelen e-mail marketing

E-mailmarketing heeft verschillende voordelen, waaronder:

 1. Gerichte communicatie: E-mailmarketing stelt je in staat om gericht te communiceren met specifieke doelgroepen, zoals klanten of leads, op basis van hun interesses en gedrag.
 2. Hoge ROI: E-mailmarketing biedt vaak een hoge Return on Investment (ROI) in vergelijking met andere marketingkanalen. Het bereiken van een groot aantal ontvangers met relatief lage kosten kan resulteren in een aanzienlijke opbrengst.
 3. Personalisatie: Met e-mailmarketing kun je e-mails personaliseren, bijvoorbeeld door de naam van de ontvanger te gebruiken of aanbevelingen te doen op basis van hun eerdere aankopen. Dit creëert een gepersonaliseerde ervaring die de betrokkenheid en respons kan verhogen.
 4. Meetbaarheid: E-mailmarketing biedt uitgebreide meetgegevens, zoals open- en klikratio’s, conversiepercentages en afmeldingen. Hierdoor kun je de prestaties van je campagnes nauwkeurig volgen en analyseren, en indien nodig optimaliseren.
 5. Kostenbesparend: E-mailmarketing is vaak kosteneffectief in vergelijking met traditionele marketingmethoden, zoals televisie- of radioreclame. Er zijn geen druk- of verzendkosten verbonden aan het verzenden van e-mails.
 6. Flexibiliteit: E-mailmarketing biedt flexibiliteit in termen van de vorm en inhoud van je boodschappen. Je kunt tekst, afbeeldingen, video’s en andere multimedia-elementen gebruiken om je boodschap over te brengen en de ontvanger te betrekken.
 7. Automatisering: Veel processen binnen e-mailmarketing kunnen geautomatiseerd worden, zoals het versturen van welkomstmails, bevestigingen na een aankoop of het sturen van gepersonaliseerde verjaardagsberichten. Dit bespaart tijd en maakt het mogelijk om op grote schaal te communiceren met een gepersonaliseerde benadering.
 8. Relatieopbouw: Door relevante en waardevolle e-mails te versturen, kun je een langdurige relatie opbouwen met je klanten. Dit kan leiden tot meer loyaliteit, herhaalaankopen en mond-tot-mondreclame.

De valkuilen van e-mail marketing

Bij e-mailmarketing zijn er enkele valkuilen waar u op moet letten, waaronder:

 • Spamfilters: Ontvangers kunnen uw e-mails onbedoeld als spam markeren, waardoor ze niet worden geopend of zelfs worden verwijderd.
 • Overmatig verzenden: Stuur niet te veel e-mails naar uw abonnees, omdat dit kan leiden tot een daling van de open- en klikratio’s en zelfs afmeldingen.
 • Ongevraagde e-mails: Stuur geen e-mails naar personen die zich niet hebben aangemeld voor uw nieuwsbrief, omdat dit kan leiden tot spamklachten of zelfs juridische problemen.
 • Slechte inhoud: Verstuur geen irrelevante of slecht geschreven e-mails, omdat dit kan leiden tot verlies van abonnees en vertrouwen.
 • Onpersoonlijke e-mails: Personaliseer uw e-mails, zodat ze relevant zijn voor de ontvanger, wat kan leiden tot een hogere open- en klikratio.
 • Onvoldoende segmentatie: Segmentatie van uw e-maillijst is belangrijk om gerichte e-mails te kunnen sturen naar specifieke groepen mensen, wat kan leiden tot hogere open- en klikratio’s.
 • Onvoldoende A/B-testen: Test uw e-mails met A/B-tests, zodat u weet wat wel en niet werkt, wat kan leiden tot een hogere open- en klikratio.
 • Onvoldoende analyse van gegevens: Analyseer de gegevens van uw e-mails, zodat u weet wat wel en niet werkt, wat kan leiden tot een hogere open- en klikratio.
 • Onvoldoende naleving van wetgeving: Houd u aan de wetgeving met betrekking tot e-mailmarketing, zoals de AVG en de wet op de handelspraktijken, om boetes en juridische problemen te voorkomen.

De bekendste e-mail marketing platformen

Bij het kiezen van een platform voor e-mailmarketing is het belangrijk om rekening te houden met uw specifieke vereisten en de omvang van uw e-maillijst. Het is raadzaam om verschillende platformen te verkennen voordat u een beslissing neemt. Hier zijn enkele bekende platformen:

 • Mailchimp: Een van de meest populaire platformen voor e-mailmarketing, met uitgebreide functies voor het opstellen, verzenden en analyseren van e-mails.
 • Constant Contact: Een platform voor e-mailmarketing met diverse functies voor het maken, verzenden en analyseren van e-mails.
 • AWeber: Een platform voor e-mailmarketing met uitgebreide mogelijkheden voor het opstellen, verzenden en analyseren van e-mails.
 • GetResponse: Een platform voor e-mailmarketing met geavanceerde functies voor het opstellen, verzenden, analyseren en automatiseren van e-mails.
 • Campaign Monitor: Een platform voor e-mailmarketing met krachtige functies voor het maken, versturen en analyseren van e-mails.
Back To Top
Zoeken