Ga naar hoofdinhoud

Online marketing analyses

Een veelgehoorde uitspraak in online marketing is “meten is weten”. In tegenstelling tot traditionele marketing, biedt online marketing de mogelijkheid om vrijwel alle activiteiten te meten en aan te passen. Hierdoor kun je nauwkeurig zien welke acties wel succesvol zijn en welke niet.

Analyses: meten = weten

Het verzamelen, analyseren en interpreteren van gegevens over het gebruik van een website of webshop is essentieel om inzicht te krijgen in de prestaties en verbeteringsmogelijkheden. Dit proces van analyse biedt inzicht in belangrijke aspecten, zoals de meest bezochte pagina’s, de tijdsduur van het bezoek, de acties die bezoekers ondernemen en hun terugkeerpatroon. Door deze informatie te analyseren, kunnen de gebruikerservaring, problemen en kansen voor optimalisatie, upselling of cross-selling worden geïdentificeerd.

Een grondige analyse van een website of webshop draagt ook bij aan het verhogen van de conversie, de omzet en de ROI (Return On Investment). Het stelt bedrijven in staat om de website of webshop beter af te stemmen op de behoeften van de gebruikers, knelpunten op te lossen en strategieën te ontwikkelen die de prestaties en resultaten verbeteren.

Hoe maak je een website meetbaar?

Er zijn diverse methoden beschikbaar om de prestaties van je website meetbaar te maken. Enkele veelgebruikte methoden zijn:

Google Analytics: Dit gratis hulpmiddel stelt je in staat om gegevens te verzamelen over het verkeer op je website, zoals het aantal bezoekers, hun herkomst en hoe ze je website gebruiken.
Webbeacons: Dit zijn kleine afbeeldingen die op je website worden geplaatst om het verkeer te meten en activiteit te volgen.
A/B-testen: Hierbij worden verschillende versies van je website getest om te bepalen welke versie de beste prestaties levert.
Heatmaps: Met behulp van heatmaps kun je visueel in kaart brengen waar bezoekers op een webpagina klikken, waardoor je de gebruiksvriendelijkheid van je website kunt verbeteren. Surveys: Met surveys kun je directe feedback van je bezoekers verzamelen over hun ervaringen op je website.

AB-testen Analyse Winning

Belangrijke factoren in analyses

Bij het meten van een website zijn er verschillende belangrijke factoren, afhankelijk van je specifieke doelen en de aard van je website. Hieronder worden enkele veelvoorkomende factoren genoemd:

 1. Verkeer: Hoeveel bezoekers heeft je website en waar komen ze vandaan? Het meten van het aantal bezoekers en de herkomst kan inzicht geven in de effectiviteit van je marketinginspanningen.
 2. Gebruikersgedrag: Hoe interageren bezoekers met je website? Welke pagina’s bezoeken ze, hoelang blijven ze op je website en hoe vaak keren ze terug? Het analyseren van het gedrag van gebruikers kan helpen bij het identificeren van populaire inhoud en knelpunten op je website.
 3. Conversies: Meet de mate waarin bezoekers gewenste acties ondernemen, zoals het invullen van een formulier, het plaatsen van een bestelling of het aanmelden voor een nieuwsbrief. Het volgen van conversies geeft inzicht in de effectiviteit van je call-to-actions en conversietrechters.
 4. Prestaties: Monitor de laadsnelheid en prestaties van je website. Een trage website kan leiden tot een slechte gebruikerservaring en het verlies van bezoekers. Het identificeren en oplossen van technische problemen is cruciaal.
 5. SEO (Search Engine Optimization): Analyseer de rangschikking van je website in zoekmachines en identificeer relevante zoekwoorden. Het optimaliseren van je website voor zoekmachines kan leiden tot meer organisch verkeer.
 6. Gebruikerservaring: Beoordeel de gebruikerservaring van je website, inclusief de lay-out, navigatie en algemene gebruiksvriendelijkheid. Een intuïtieve en aantrekkelijke gebruikerservaring kan het engagement en de tevredenheid van bezoekers vergroten.
 7. Mobiele ervaring: Test de prestaties en bruikbaarheid van je website op mobiele apparaten. Gezien het groeiende aantal mobiele gebruikers is het essentieel dat je website responsive is en goed functioneert op verschillende schermformaten.

Analyse en rapportages: de voordelen

Het analyseren van een website of webshop biedt verschillende voordelen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Inzicht in bezoekersgedrag: Door het analyseren van een website of webshop krijg je inzicht in hoe bezoekers de site gebruiken. Je kunt zien welke pagina’s het meest bezocht worden, hoe lang bezoekers op de site blijven en welke acties ze ondernemen. Dit inzicht helpt bij het begrijpen van de behoeften en voorkeuren van je doelgroep.
 2. Optimalisatie van de gebruikerservaring: Door het analyseren van het gedrag van bezoekers kun je de gebruikerservaring van je website of webshop verbeteren. Je kunt knelpunten in de navigatie identificeren, de lay-out aanpassen voor een betere gebruiksvriendelijkheid en de content afstemmen op de interesses van je bezoekers.
 3. Verbetering van de prestaties: Analyse van een website of webshop helpt bij het identificeren van zwakke punten en gebieden die verbeterd kunnen worden. Je kunt achterhalen welke pagina’s niet goed presteren, welke functies weinig gebruikt worden of waar er mogelijkheden zijn voor optimalisatie. Op basis hiervan kun je gerichte verbeteringen doorvoeren om de algehele prestaties van je website of webshop te verhogen.
 4. Identificatie van problemen: Door het analyseren van je website of webshop kun je technische problemen opsporen die de gebruikerservaring negatief beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld trage laadtijden, broken links of foutieve functionaliteit ontdekken. Door deze problemen te identificeren en op te lossen, zorg je voor een betere werking en tevredenheid van bezoekers.
 5. Identificatie van kansen: Analyse van een website of webshop kan ook nieuwe kansen aan het licht brengen. Je kunt ontdekken welke specifieke groepen bezoekers meer geneigd zijn om te converteren, waardoor je gerichte marketinginspanningen kunt doen. Daarnaast kun je pagina’s of functies identificeren die mogelijkheden bieden voor upselling, cross-selling of andere vormen van klantbetrokkenheid.

Analyse en rapportages: de valkuilen

Bij het analyseren van een website of webshop zijn er enkele valkuilen waar je op moet letten. Hier zijn een aantal voorbeelden:

 1. Onvolledige of onjuiste data: Het is essentieel om ervoor te zorgen dat de verzamelde data correct en volledig is. Onjuiste implementatie van trackingcodes of technische problemen kunnen resulteren in onbetrouwbare gegevens. Het is belangrijk om de integriteit van de data te waarborgen om te voorkomen dat er verkeerde conclusies worden getrokken over de prestaties van de website of webshop.
 2. Overweldigende hoeveelheid data: Te veel data kan verwarrend zijn en het kan moeilijk zijn om de relevante informatie te identificeren. Het is belangrijk om de focus te leggen op de meest relevante en betekenisvolle gegevens die inzicht geven in de prestaties van de website of webshop. Het negeren van belangrijke informatie of het verkeerd interpreteren van data kan leiden tot verkeerde beslissingen.
 3. Gebrek aan context: Het is cruciaal om data in de juiste context te plaatsen bij het analyseren van de prestaties van een website of webshop. Zonder de juiste context kunnen conclusies verkeerd geïnterpreteerd worden. Bijvoorbeeld, een plotse daling in het aantal bezoekers op een bepaalde dag kan te wijten zijn aan een externe factor zoals een nationale feestdag. Het is belangrijk om rekening te houden met relevante factoren en trends om een nauwkeurige analyse te kunnen maken.
 4. Negeren van de menselijke factor: Hoewel data-analyse waardevolle inzichten kan bieden, is het belangrijk om de menselijke factor niet te negeren. Menselijk gedrag is complex en kan niet volledig worden begrepen op basis van kwantitatieve data alleen. Het is raadzaam om ook kwalitatieve data te verzamelen, zoals gebruikersfeedback en klanttevredenheidsonderzoeken, om een vollediger beeld te krijgen van de gebruikerservaring en de behoeften van de bezoekers.
 5. Overmatige afhankelijkheid van automatische analyse: Hoewel automatische analyse-tools handig kunnen zijn, is het belangrijk om te erkennen dat ze beperkingen hebben. Ze kunnen de menselijke factor en contextuele informatie vaak niet volledig begrijpen. Het is daarom raadzaam om de resultaten van automatische analyse te verifiëren en te valideren met menselijke interpretatie en kwalitatieve gegevens. Menselijke expertise is essentieel om de nuances en subtiliteiten van de data te begrijpen en te interpreteren.

Bekende analyse platformen

Er zijn diverse platformen beschikbaar om de prestaties van een website of webshop te analyseren. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

 1. Google Analytics: Dit gratis platform van Google biedt gedetailleerde analyses van websiteverkeer, zoals het aantal bezoekers, hun herkomst, de meest bezochte pagina’s en conversiepercentages. Het biedt ook geavanceerde functies voor het bijhouden van doelen, het meten van e-commerceprestaties en het analyseren van gebruikersgedrag.
 2. Google Tag Manager: Deze gratis tool van Google helpt bij het implementeren en beheren van analytics- en marketingtags op een website of webshop. Het maakt het gemakkelijk om codefragmenten toe te voegen voor het bijhouden van gegevens en het uitvoeren van andere marketingactiviteiten zonder dat er technische kennis nodig is.
 3. Adobe Analytics: Dit platform biedt uitgebreide analyse- en rapportagemogelijkheden voor websites en webshops. Het stelt gebruikers in staat om diepgaande inzichten te verkrijgen in het gedrag van bezoekers, segmentatie, conversies en andere belangrijke statistieken. Adobe Analytics is vooral populair bij grote bedrijven en ondernemingen.
 4. Hotjar: Hotjar is een platform dat heatmaps, sessie-opnames, enquêtes en andere tools biedt om het gedrag van bezoekers op een website of webshop te analyseren. Het geeft visuele weergaven van klikken, scrollen en muisbewegingen, waardoor inzicht ontstaat in de gebruikerservaring en knelpunten.
 5. Matomo: Dit is een opensource-analyseplatform waarmee gebruikers volledige controle hebben over de gegevensverzameling en privacy. Matomo biedt vergelijkbare functionaliteiten als Google Analytics, zoals verkeersanalyse, doeltracking en conversiemeting, maar met een focus op gegevensbescherming en eigenaarschap.

De keuze voor een analytisch platform hangt af van de specifieke behoeften, het budget en de technische vaardigheden van de gebruiker. Het is raadzaam om de functionaliteiten, gebruikersinterface en ondersteuning van elk platform te verkennen voordat een definitieve keuze wordt gemaakt.

Back To Top
Zoeken