Skip to content

Online marketing analyses

De bekendste quote in online marketing is ‘meten is weten’. In tegenstelling tot traditionele marketing kun je bij online marketing vrijwel alle activiteiten meten en bijsturen. Hierdoor kun je exact zien welke acties renderen en welke niet.

Analyse en rapportage: meten = weten

De essentie van analyse voor websites en webshops is het verzamelen, bekijken en interpreteren van data over hoe gebruikers de website of webshop gebruiken. Dit biedt inzicht in de prestaties van de website of webshop en identificeert verbeteringsmogelijkheden. Door deze informatie te analyseren, kan men aspecten ontdekken zoals welke pagina’s het meest bezocht worden, hoe lang bezoekers op de site blijven, welke acties ze ondernemen en hoe vaak ze terugkeren.

Het doel is om de gebruikerservaring te optimaliseren, problemen te identificeren en aan te pakken, en kansen te benutten zoals upselling of cross-selling. Bovendien kan websiteanalyse helpen bij het verbeteren van conversies, het verhogen van de omzet en het optimaliseren van de ROI (Return On Investment).

Hoe maak je een website meetbaar?

Er zijn diverse methoden om de prestaties van je website meetbaar te maken. Enkele veelgebruikte methoden zijn:

 • Google Analytics: Dit is een gratis tool waarmee je informatie over het verkeer op je website kunt verzamelen, zoals het aantal bezoekers, hun herkomst en hun gedrag op je site.
 • Webbeacons: Dit zijn kleine afbeeldingen die op je website worden geplaatst om het verkeer te meten.
 • A/B-testen: Dit is een methode om verschillende versies van je website te testen en te beoordelen welke versie het beste presteert.
 • Heatmaps: Dit zijn visuele weergaven die laten zien waar bezoekers op een webpagina klikken, wat kan helpen bij het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid.
 • Surveys: Dit is een manier om directe feedback te verzamelen van je bezoekers over hun ervaringen op je website.
AB-testen analyse winning

Analyse en rapportage | Belangrijkste factoren:

Er zijn tal van factoren die van belang zijn bij het meten van een website, afhankelijk van je specifieke doelen en de aard van je website. Hieronder worden een aantal veelgebruikte factoren genoemd:

 • Verkeer: Hoeveel bezoekers heeft je website? Waar komen ze vandaan? Hoe vaak bezoeken ze je website?
 • Gedrag: Hoe gebruiken bezoekers je website? Welke pagina’s bezoeken ze? Hoe lang blijven ze op je website?
 • Conversies: Hoe vaak voltooien bezoekers een specifieke actie, zoals het invullen van een formulier, het aanschaffen van een product of het aanmelden voor een nieuwsbrief?
 • Prestaties: Hoe snel laadt je website? Zijn er technische problemen die de gebruikerservaring beïnvloeden?
 • SEO: Hoe goed scoort je website in zoekmachines? Welke zoekwoorden zijn relevant voor je website?
 • Gebruikerservaring: Hoe gebruiksvriendelijk is je website voor bezoekers? Is de lay-out logisch? Is de navigatie gemakkelijk te gebruiken?
 • Mobiele ervaring: Hoe presteert de website op mobiele apparaten? Is de website responsive?

Analyse en rapportage: de VOORDELEN

 

Er zijn diverse voordelen verbonden aan het analyseren van een website of webshop. Hieronder volgen een aantal voorbeelden:
 • Inzicht in het gedrag van bezoekers: Analyse van een website of webshop biedt inzicht in hoe bezoekers de site gebruiken, zoals welke pagina’s het meest bezocht worden, hoe lang bezoekers blijven, en welke acties ze ondernemen.
 • Optimalisatie van de gebruikerservaring: Door het gedrag van bezoekers te analyseren, kan de gebruikerservaring van de website of webshop geoptimaliseerd worden. Dit kan onder andere door navigatieproblemen op te lossen en de lay-out aan te passen.
 • Verbetering van de prestaties: Analyse van een website of webshop kan helpen bij het identificeren van pagina’s of functies die niet optimaal presteren, waardoor verbeteringen mogelijk zijn.
 • Identificatie van problemen: Analyse van een website of webshop kan technische problemen blootleggen, zoals trage laadtijden of problemen op mobiele apparaten.
 • Identificatie van kansen: Analyse van een website of webshop kan ook kansen aan het licht brengen, zoals het ontdekken van specifieke bezoekersgroepen die geneigd zijn te converteren, of het vinden van mogelijkheden voor upselling en cross-selling op bepaalde pagina’s of functies.

Analyse en rapportages: de valkuilen

Er zijn enkele valkuilen waar je op moet letten bij het analyseren van een website of webshop. Hieronder volgen een aantal voorbeelden:

 • Onvolledige of onjuiste data: Onjuist verzamelde of onvolledige data kan leiden tot verkeerde conclusies over de prestaties van de website of webshop.
 • Te veel data: Een overvloed aan data kan overweldigend zijn en het kan moeilijk zijn om relevante informatie te identificeren. Dit kan leiden tot het negeren van belangrijke gegevens of het richten op onbelangrijke aspecten van de website of webshop.
 • Te weinig context: Data moet altijd in de juiste context worden geanalyseerd om nauwkeurige conclusies te kunnen trekken over de prestaties van de website of webshop. Bijvoorbeeld, een daling in het aantal bezoekers op een specifieke dag kan veroorzaakt worden door een landelijke feestdag.
 • Het negeren van de menselijke factor: Hoewel veel data afkomstig is van gedragsanalyse, is het belangrijk om te onthouden dat menselijk gedrag vaak complex en onvoorspelbaar is. Het is essentieel om kwalitatieve data te verzamelen om een volledig beeld te krijgen.
 • Te veel afhankelijkheid van automatische analyse: Hoewel automatische analyse-tools nuttig zijn, begrijpen ze vaak niet de menselijke factor. Het is daarom belangrijk om de resultaten van automatische analyse te verifiëren en te valideren met kwalitatieve data.

Bekende analyse platformen

Er zijn diverse platforms beschikbaar voor het analyseren van de prestaties van een website of webshop. Hieronder staan een aantal voorbeelden:

 • Google Analytics: Dit gratis tool van Google stelt je in staat om het verkeer op je website te analyseren, inclusief het aantal bezoekers, de bronnen van het verkeer, de meest bezochte pagina’s, en conversiepercentages.
 • Google Tag Manager: Dit gratis tool van Google helpt bij het implementeren en beheren van analytics- en marketingtags op een website of webshop.

Samenwerken?

Nieuwsgierig naar hoe wij jouw organisatie online kunnen laten groeien? Ontdek onze op maat gemaakte marketingoplossingen en neem vandaag nog contact op!

Neem telefonisch contact op via: 013-2340803, via email: info@dope-marketing.com of vul het contactformulier in.

Back To Top